In deze moeilijke economische tijden, met veel faillissementen, zijn de gevaren van schulden voor particulieren en bedrijven groter dan ooit tevoren. Schulden maken heeft natuurlijk weinig voordelen en is iets wat niemand nastreeft. Maar wat zijn die schulden precies en wat kun je doen om te voorkomen dat je zelf met schulden te maken krijgt? In dit artikel kun je tip en adviezen vinden die je helpen om schulden te voorkomen.

Schulden leiden tot depressieve gevoelens

Een van de belangrijkste gevolgen van schulden die tot een procedure beslaglegging van Rechtnet kunnen leiden, zijn de depressieve gevoelens die mensen met schulden ontwikkelen. Veel mensen met schulden, die soms torenhoog zijn, raken door alle ellende in een depressie terecht. Uiteraard heeft dat niet alleen een flinke weerslag op henzelf, maar ook op hun omgeving. Hun partner, kinderen en vrienden maken dit en ook hen bezorgd de situatie hierdoor stress. In de meest erge situaties heeft een procedure beslaglegging Rechtnet tot gevolg dat een of meer betrokkene(n) zelfmoord plegen of moeten worden opgenomen in een psychiatrische instelling.

Inbeslagname van persoonlijke bezittingen

Een ander dramatisch gevolg voor personen die door hoge schulden in de problemen raken, is dat ze te maken kunnen krijgen met een procedure beslaglegging Rechtnet. Vaak wordt er voor deze mensen schuldhulpbemiddeling in gang gezet. Maar in situaties waarin de schulden zo fors zijn dat de betreffende persoon niet aan deze verplichtingen kan voldoen, kan ook het in beslag nemen van persoonlijke bezittingen volgen. Dit wordt dan gedaan om de schulden, voor zover mogelijk, te compenseren en af te betalen met spullen. Denk hierbij aan waardevolle bezittingen, zoals de auto, een HD-televisie, wasmachines, keukenapparatuur, et cetera. Dat inbeslagname van dure spullen uit de inboedel, die vaak een emotionele waarde hebben, er flink inhakt bij de betrokken personen, moge duidelijk zijn.

Verlies koopkracht en grote armoede

Ten slotte zijn natuurlijk de economische gevolgen van iemand met schulden ingrijpend. Feitelijk raak je bijna alles kwijt als je in de schulden terecht komt. Voor veel mensen betekent dit dat ze niet meer gewoon hun boodschappen kunnen doen en zullen moeten aankloppen bij de Voedselbank in hun woonplaats. Verder is het gedaan met cadeautjes, leuke uitjes met je gezin en die mooie (buitenlandse) vakanties.