Er zijn veel mensen die er al van jongs af aan van dromen om ondernemer te worden. Dat kan verschillende redenen hebben. Bij sommige mensen gaat het vooral om de vrijheid die je als ondernemer hebt, maar er zijn ook genoeg mensen die simpelweg veel geld willen verdienen. Als je het puur voor het geld doet, is het niet aan te raden om ondernemer te worden. Dat komt doordat je als ondernemer een hoop verantwoordelijkheden hebt. Dit zijn enkele voorbeelden van deze verantwoordelijkheden. 

Een maatschappelijke verantwoordelijkheid

Als ondernemer heb je een bepaalde maatschappelijke verantwoordelijkheid. Hierbij kun je aan verschillende zaken denken. Een goed voorbeeld hiervan is het scheiden van afval en het rekening houden met het milieu. Afval scheiden zorgt er namelijk voor dat het afval zo veel mogelijk kan worden gerecycled. Dit is erg belangrijk gezien het milieu en daarom moet jij er als ondernemer voor zorgen dat dit binnen jouw bedrijf op een goede manier wordt gedaan. Je kunt dit doen door een oud papier container en andere containers om afval te scheiden naar je bedrijfspand te halen. Zo maak je de drempel om afval te scheiden voor je werknemers zo laag mogelijk.

Een verantwoordelijkheid richting je personeel

Veel ondernemers hebben personeel in dienst. Als dit bij jou ook het geval is, heb je natuurlijk een bepaalde verantwoordelijkheid tegenover je personeel. Het is bijvoorbeeld aan jou om ervoor te zorgen dat je iedere maand alle lonen kunt betalen. Als dit je niet lukt, is dat oneerlijk tegenover je personeel. Je personeelsleden hebben immers hun werk gedaan waardoor zij ook recht hebben op hun loon. Dit is erg logisch, maar toch zijn er nog genoeg ondernemers die hiermee regelmatig in de problemen komen. 

Een verantwoordelijkheid richting de aandeelhouders

Dit wordt door veel mensen nog wel eens vergeten, maar je hebt als ondernemer ook verantwoording af te leggen aan de aandeelhouders. Bij kleine bedrijven is de structuur vaak zo dat de eigenaar ook de oprichter is, maar bij bedrijven die groter zijn, is dit vaak niet meer zo. Als je te maken hebt met externe aandeelhouders, moet jij ervoor zorgen dat zij tevreden zijn over de prestaties van je bedrijf. Dit kan in bepaalde situaties erg lastig zijn.