WSNP is een afkorting voor de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen. Een schuldensanering is een regeling die ervoor zorgt dat een persoon schuldenvrij kan worden. Dit betekent dat de persoon die een schuld heeft deze dus niet meer hoeft te betalen. Om hiervoor in aanmerking te komen zijn er veel regels opgesteld. Eerst moet een voortraject met een schuldhulpverlener doorlopen worden. Wanneer dit goedgekeurd wordt door de rechtbank kan een persoon pas in aanmerking komen voor de wettelijke schuldsanering. Dit traject duurt gemiddeld zo’n drie jaar. In deze periode is het van belang dat de persoon zo veel mogelijk geld sparen, omdat toch aan een aantal verplichtingen van schuldeisers te voldoen. Verder mag de persoon in deze periode ook geen nieuwe schulden laten ontstaan. Wanneer iemand dit traject goed doorloopt kan de schuldenaar de schulden kwijt raken en met een schone lei zijn/haar leven voort zetten.

WSNP-advocaat

Wanneer u in het traject van de schuldensanering zit, kan het fijn zijn als u daarin begeleidt wordt. Er zijn verschillende manieren om hierin begeleidt te worden. Een van deze hulpmiddelen is een WSNP-advocaat. Omdat u tijdens het traject op een gegeven moment te maken krijgt met een rechtbank, is het verstandig om hierbij een advocaat te hebben. Deze kan u begeleiden in wat er allemaal komen gaat en kan u vertegenwoordigen in de rechtbank. Er zijn drie denkbare situaties waarin de rol van een WSNP-advocaat van belang is. De eerste is wanneer u een afwijzing tot de schuldsanering ontvangt van de rechter. De tweede is een tussentijdse beëindiging WSNP en de laatste is een beëindiging zonder schone lei. De kosten van een WSNP-advocaat kunnen verschillen. De werkwijze is daarentegen wel altijd hetzelfde. De werkzaamheden worden namelijk uitgevoerd op basis van een toevoeging (ook wel pro-deo genoemd). Dit houdt in dat u recht heeft op een gesubsidieerde rechtsbijstand. Als u hier meer over wilt weten kunt u daarvoor contact opnemen met de desbetreffende partijen.

Incassobureaus

Naast WSNP-advocaten zijn dit soort bedrijven ook vaak experts als incassobureaus. Een incassobureau kunt u inschakelen wanneer u weer grip wilt krijgen op de facturen. Een incassobureau neemt openstaande facturen van bedrijven of mensen over. Deze incassobureaus betalen de schuld af aan iemand die een factuur heeft open staan en zorgen er zelf voor dat ze dit geld alsnog van de persoon of het bedrijf ontvangen. Door de schuld voor een goedkoper bedrag over te nemen, krijgt het incassobureau dus meer geld dan het betaald. Anderzijds kan dit voor de andere partij juist weer gunstig zijn, omdat het op deze manier toch het geld binnen heeft en geen gedoe meer heeft om het geld te vragen.